Filmski festival “Sedam veličanstvenih”

Izvor: mtv.rs
Postavljeno 24 Jan 2012

U Sava centru od 25. do 29. januara 2012. tradicionalno, po izboru uvaženog danskog selektora Tue Stin Milera, biće prikazano sedam antologijskih ostvarenja koja su obeležila evropsku filmsku scenu prethodne godine.

Publici će se predstaviti vodeći dokumentaristi iz Velike Britanije, Portugalije, Litvanije, Švajcarske, Nemačke, Francuske i Austrije koji dolaze kao gosti festivala.

Čast da otvori festival pripala je vrhunskom britanskom dokumentarističkom eseju “Prorok”. Posle zadivljujućeg kultnog ostvarenja “Crno sunce” jedan od najizrazitijih autora modernog dokumentarizma, Geri Tarn, napravio je ponovo fascinantan vizuelni esej ovoga puta prema čuvenoj knjizi “Prorok” Halila Džubrana. Proslavljeni austrijski autor Mihael Glavogereksluzivno zatvara festival svojim maestralnim ostvarenjem “Sjaj kurvi”. Još dva filma su na programu u velikoj sali – portugalski “Žoze i Pilar”, ovogodišnji zvanični portugalski kandidat za Oskara, i prefinjeni francuski esej “Život je negde daleko”.

U maloj sali publiku očekuju još tri vrhunska dokumentarca. “Ramin” je najnoviji rad velikog litvanskog autora Audrijusa Stonisa, dobitnika nagrade Feliks za jedan od svojih prethodnih filmova. Zatim sledi švajcarski dramatični triler “Specijalni let” koji predstavlja zastrašujući pogled na surovost jednog od najrazvijenijih evropskih državnih sistema. Velika poslastica za svakog biće nemački dokumentarac španskog imena “El Bulli – kuvanje u procesu” o najpoznatijem i najeksluzivnijem restoranu na svetu, tačnije o alhemijskoj laboratoriji u kojoj nastaje magija čarobnih zalogaja Ferana Adrije.

Kao i prethodnih godina, gledaoci će moći da razgovaraju sa dokumentaristima iz Evrope.Sedam veličanstvenih osnovan je kao prvi festival u Srbiji posvećen isključivo bioskopskom dokumentarnom filmu, koji je postavio sebi cilj da autore svih filmova na programu dovede u Beograd, i tako omogući direktan kontakt domaće publike sa najvećim imenima u savremenom dokumentarnom filmu. Do sada je na festivalu prikazano 49 vrhunskih ostvarenja, a više informacija o ovogodišnjem događaju možete da pronađete ovde.

Karte za festivalske projekcije će biti u prodaji na blagajnama Sava centra i Card Service-a na Trgu Republike. Cena karte za projekcije u velikoj sali je 300 dinara, dok za projekcije u maloj sali ona iznosi 250 dinara.

A sada – karte! Ukoliko tačno odgovorite na pitanje “koje godine je osnovan festival Sedam veličanstvenih” i budete dovoljno brzi, možete da osvojite dve karte za neki od filmova koji se prikazuju u velikoj sali – za vas imamo po dve karte za sledeće projekcije:

  • 25.1 u 19:00 – otvaranje - PROROK
  • 25.1. u 21:15 - ŽOZE I PILAR
  • 29.1. u 18:00 - ŽIVOT NEGDE DALEKO
  • 29.1. u 20:15 – zatvaranje - SJAJ KURVI

Vaš odgovor, uz ime i prezime, pošaljite na adresu info@mtv.rs, i – srećno!

Reklame

Ostavite komentar