Koliko zarađuju “obični muzičari” ?

Izvor: mtv.rs
Postavljeno 02 Jan 2012

Lako vam je ako ste Lady Gaga, Kanye West ili, na primer, Beyoncé. Ali, šta ako niste, a i dalje želite da se bavite muzikom?

Sajt Daily Swarm je objavio statističke podatke, odnosno poređenje podataka, o minimalnoj zaradi u SAD i o tome koliko je muzičarima-početnicima (ili onima koji trenutno nisu “u fokusu”) potrebno da stignu do svog mesečnog “minimalca”. A stigli su i novi brojevi koji pokazuju “stanje stvari” u muzičkom biznisu – idemo redom.

U poređenju sa 2003. godinom, prodaja debi albuma je zabeležila pad od čak 77%, dok je registrovan i pad od 17% u populaciji “zaposlenih muzičara”. Isti procenat globalne populacije muzičkih korisnika – 17% – uopšte plaća za svoje muzičke downloade, pa je muzičarima sve teže da žive i od online servisa. A koliko je plaćenih downloada potrebno da bi muzičari mogli da ostvare svoju “minimalnu zaradu”?

Ako se uzme u obzir “minimalac” u SAD, koji iznosi 1160 dolara mesečno, to znači da, samo za minimalnu zaradu, svaki muzičar preko popularnih servisa kao što su iTunes treba da proda najmanje 12 399 kopija pesama mesečno, ili 1299 kopija albuma… Pošto korisnici tri puta više vole da streamuju nego da downloaduju muziku, koliko je to zarade od autorskih prava od streamova?

Za “minimalac”, svaki umetnik mesečno treba da ostvari 4 053 110 “puštanja” na servisu Spotify, 1 546 667 slušanja na servisu Last.fm ili 849 817 preslušavanja na servisu Rhapsody.

Izvor: music-news.com

Reklame

Ostavite komentar