Ronaldo boluje od smrtonosne bolesti

Izvor: Opera-17.com
Postavljeno 11 Jan 2012

Nekada najbolji fudbaler planete Ronaldo oboleo je od denga groznice, koju prenose komarci i koja može biti smrtonosna čak u polovini zabeleženih slučajeva!

Denga groznica je karakteristična za tropske predele i, odmah nakon malarije, najopasnija je i najrasprostranjenija bolest koju prenosi ujed komarca. Istina je da procenat smrtnih slučajeva ne prevazilazi više od pet odsto, ali taj broj može lako da dostigne i 50 odsto, ukoliko ne postojiadekvatna nega.

Lek za ovu groznicu ne postoji, a primenjuju se tradicionalne metodelečenja prilikom uočavanja simptoma. Oni, s druge strane, mogu da variraju u zavisnosti od ozbiljnosti i stepena oboljenja.

Najblaži oblik groznice podrazumeva pucanje sitnih potkožnih kapilarauz povišenu temperaturu, drugi po težini oblik Denge obolelom donosi i unutrašnja krvarenja, dok dva najteža oblika ove groznice podrazumevaju stanje šoka, bol u stomaku, povraćanje, uvećanje jetre, kao i nemogućnost merenja pulsa i pritiska.

Od Denga groznice godišnje umre od 12 do 25 hiljada ljudi u svetu, većina njih u ruralnim i slabije razvijenim krajevima.

Ronaldo je javnost upoznao sa svojim slučajem, kako to obično i biva u današnje vreme, preko Tvitera.

- Dobro jutro svima. Godinu sam počeo sa Dengom. Hvala svima koji su brinuli o meni, na oporavku sam. U utorak uveče sam pušten na kućno lečenje i nadam se da ću uskoro biti bolje - objavio je Ronaldo.

Slavni Brazilac, koji sada ima 35 godina, je tokom 18-godišnje karijere nastupao na četiri Mondijala. Najbolji je strelac svetskih prvenstava sa 15 golova, a titule je sa Brazilom osvojio 1994. godine, doduše kao rezerva, i 2002. godine, kao neprikosnoveni vođa i najbolji strelac. I klupsku karijeru obeležile su bravure zbog kojih je, od strane najvećeg dela fudbalske javnosti, svrstan među najbolje svih vremena.

Reklame

Ostavite komentar