Meril Strip i Žan Dižarden osvojili Oskare

Fotke postavljene 27 Feb 2012


Meril Strip (62) je ove godine bila nominovana 17 put, a osvojila je svog trećeg Oskara za ulogu Margaret Tačer u filmu “Čelična lejdi”. Dižarden je prvi Francuz koji je dobio prestižnu nagradu za ulogu u “Artistu”, koji je poneo i nagradu za najbolji film.

Glumica sa hiljadu lica, svog prvog Oskara dobila je 1979. godine u kategoriji za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu “Kramer protiv Kramera”, a 1982. dobila je priznanje i u prestižnoj kategoriji za glavnu žensku rolu za film “Sofijin izbor”.

“Dok stojim ovde na ovom podijumu vidim život kako mi prolazi pred očima. Hvala mojim prijateljima, onima koji su otišli i onima koji su tu”, kazala je glumica sinoć obraćajući se članovima Akademije i kolegama.

Francuski glumac Žan Dižarden ući će u istoriju kako zbog toga što je jedini Francuz koji se domogao ovog priznanja tako i zbog činjenice da je u filmu “The Artist” izgovorio svega dve rečenice.

Pobedivši imena kao što su Džordž Kluni i Bred Pit, koji su takođe imali nominacije u ovoj kategoriji, on je ujedno i prvi glumac koji je dobio Oskara nakon 83 godine za ulogu u filmu bez tona.

- Volim vašu zemlju! Hvala vam – kazao je uzbuđeni Dižarden koji je na dodelu Oskara došao sa svojim ljubimcem, psom Agijem.

Ostvarenje “The Artist” Mišela Azanavičijusa osvojilo je ukupno četiri Oskara od 10 nominacija.Reditelj je morao da se služi mnogim specijalnim tehnikama i bojama kako bi uspeo da stvori iluziju nemog filma, a Oskar je samo potvrda da je u svojim naporima uspeo.

Film je snimljen sa skromnim budžetom od 15 miliona dolara, a Azanavičijus je okupio sjajnu ekipu glumaca, među kojima su pored nagrađenog Dižardena i Berenis Bežo, Džon Gudmen, Džejms Kromvel i Penelope En Kromvel.

Oskar za glavnu sporednu ulogu odneo je Kristofer Plamer, za film “Početnici”.Sa 82 godine on je najstarija osoba koja je osvojila Oskara. Istu nagradu u ženskoj konkurenciji dobila je Okstavija Spenser (“Služavke”) Vudi Alen je osvojio svog prog Oskara nakon 1986. Godine i to za scenario za film kojije i režirao “Ponoć u Parizu”.

Najviše nagrada dobio je “Hugo” Martina Skorsezea i to za najbolju kameru, scenografiju, montažu i miks zvuka i vizuelne efekte.

Iranska porodična drama Ašgara Farhadija “Razvod” nagrađena je u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja, a za najbolji animirani film proglašen je “Rango”.

Izvor: vesti-online.com

Pogledajte fotografije

(procitajte komentare drugih ili ostavite svoj komentar)

Crveni tepih - fotogalerija « Prethodna Sledeca »

Gledate sliku broj 1 od ukupno 6 slika.

Crveni tepih - fotogalerija « Prethodna Sledeca »

Gledate sliku broj 2 od ukupno 6 slika.

Crveni tepih - fotogalerija « Prethodna Sledeca »

Gledate sliku broj 3 od ukupno 6 slika.

Crveni tepih - fotogalerija « Prethodna Sledeca »

Gledate sliku broj 4 od ukupno 6 slika.

Crveni tepih - fotogalerija « Prethodna Sledeca »

Gledate sliku broj 5 od ukupno 6 slika.

Crveni tepih - fotogalerija « Prethodna Sledeca »

Gledate sliku broj 6 od ukupno 6 slika.

Ostavite komentar