Miša Mijatović neće tužiti Anđelinu

Izvor: Novosti.rs
Postavljeno 19 Feb 2012

Uzburkane strasti zbog rediteljskog prvenca Anđeline Džoli u “Zemlji krvi i meda” se ne stišavaju. Ovoga puta prašina se digla zbog narodne pesme “Tebi za ljubav” koja je korišćena u filmu. Mada je folk pevač Radiša Urošević, koji je pesmu snimio 1986. godine, najavio da će zbog toga tužiti holivudsku zvezdu, kompozitor i aranžer numere Miša Mijatović ističe da o tome nema ni govora, jer ekipa filma nije koristila pesmu bez saglasnosti autora.

- To su priče za decu jer ništa nije urađeno bez pitanja – kaže za “Novosti” kompozitor Mijatović. – Tekst je napisala Radmila Babić, a preko njenog sina, koji je naslednik autorskih prava, producentska kuća koja je snimala film tražila je dozvolu za korišćenje pesme. To je bilo ugovoreno još pre sedam-osam meseci. Dali smo saglasnost, potpisali ugovor i sve je završeno na vrlo korektan način. Mi smo kao autori dobili materijalnu nadoknadu, a pripada nam i procenat od prodaje diska sa muzikom iz filma “U zemlji krvi i meda”. Pevač nema prava da tuži bilo koga, to mogu da urade samo autori, ali s obzirom na to da je ovde situacija vrlo jasna, smešno je pričati o bilo kakvim tužbama.

Bez obzira što Miša Mijatović tvrdi da je sve u redu, pevač Radiša Urošević nameran je da tuži Anđelinu Džoli i producenta njenog filma jer su povredili njegova izvođačka prava:

- Već sam angažovao advokata, jer niko nije imao pravo da koristi moj glas u filmu bez mog odobrenja. Nisam znao ni da je pesma uzeta za film, niti da je kompozitor Miša Mijatović to odobrio. A, čak i da sam znao nikada ne bih pristao niti odobrio da se moj glas koristi u filmu u kojem se Srbi prikazuju u tako lošem svetlu.

Reklame

Ostavite komentar