Neka se zna: Imaju Srbi i prijatelje u Holivudu

Izvor: Novosti.rs
Postavljeno 19 Feb 2012

Nisu svi kao Anđelina Džoli, Holivud Srbe i voli! Poslednjih godina smo uz Ruse postali omiljeni negativci u američkoj kinematografiji, ali nije mali broj ondašnjih zvezda koje nisu podlegle snažnoj propagandi.

Takva je i Dženifer Aniston, bivša supruga Breda Pita, koja, za razliku od Džolijeve, važi za velikog prijatelja naše dijaspore u SAD. Anistonova, koja je poreklom Grkinja, u nekoliko navrata je donirala Srpsku pravoslavnu crkvu u Njujorku. Jedna od najplaćenijih svetskih glumica je često i gost u našim hramovima po Americi, zbog čega je omiljena među srpskim iseljenicima.

Dok su pojedini naši glumci bez problema prihvatili da glume Srbe ubice u filmu Anđeline Džoli, Kasper van Din, suprug Katarine Oksenberg i zvezda filma „Svemirski vojnici“ (remek-dela naučne fantastike), izjavio je da nikada ne bi prihvatio ulogu Srbina negativca.

- Mnogo volim Srbiju. Ima ona izreka koja kaže da si odande odakle ti je žena. Pošto je Katarina srpska princeza, mora da sam ja Srbin – kroz osmeh je ispričao Kasper.

Bračne vode naterale su i slavnog glumca Kristijana Bejla, zvezdu poslednjeg „Betmena“, da zavoli Srbiju. Kristijan je već deset godina u braku sa Sandrom Blažić, bivšom manekenkom iz Čikaga, čiji su se roditelji u SAD doselili iz Jugoslavije.

Robert de Niro, jedan od najvećih holivudskih glumaca svih vremena, poznati je srbofil. Gostoprimstvo koje je šezdesetih godina prošlog veka u okolini Niša doživeo tada anonimni De Niro nateralo je legendu sedme umetnosti da se, kako kaže, zaljubi u srpski mentalitet. Svojoj ćerki je dao ime Drina, ali i žestoko navijao za Novaka Đokovića, iz porodične lože našeg tenisera, na Ju-Es openu.

- Pitaju me zašto volim Srbe? Ko zna, možda imam neke pretke iz Srbije, pa zbog toga – rekao je De Niro.

Prijateljstvo sa Emirom Kusturicom učinilo je i Džonija Depa prijateljem Srba.

- Slavio sam srpsku Novu godinu, ali i navikao da se sa Srbima pri pozdravljanju ljubim tri puta! Posebno mi se sviđa što držite do tradicije i što imate mnogo dobrih i ponosnih ljudi. Naravno, šljivovicu obožavam – nije krio utiske Dep kada je posetio Kusturicu na Mećavniku.

Filmska legenda Džeremi Ajrons svojevremeno je u Beogradu kupio u Etnografskom muzeju srpsku narodnu nošnju. Na pitanje zašto voli našu nošnju, a posebno opanke, u razgovoru za „Novosti“ je objasnio:

- Kako da ih ne volim!? Ne sećam se da sam ikad obuo nešto udobnije od te vaše obuće. Takođe, sviđa mi se to što, za razliku od mnogih drugih naroda, i dalje imate dovoljno vremena da međusobno razgovarate, ali i da jedete dobru hranu.

Malo je poznato i da je holivudski velikan Džejms Vuds („Bilo jednom u Americi“, „Vampiri“…) 1999. godine predvodio demonstracije protiv bombardovanja Jugoslavije i da je bio žestok u osudi tadašnje američke zvanične politike. Vudsova baba po majčinoj strani je poreklom iz Srbije. 

Reklame

Ostavite komentar