Nije “Oskar” sve što sija!

Izvor: Alo.rs
Postavljeno 27 Feb 2012

Dodela „Oskara“, najprestižnije nagrade u filmskoj industriji, održana je rano jutros po našem vremenu po 84. put.

Uprkos svemu, preveliki je broj kultnih filmova koji nisu osvojili pozlaćenu statuetu „Oskara“! „Alo!“ vas podseća na 10 ostvarenja koji nisu dobili svakako zasluženu nagradu:
ČOVEK SLON
Film Dejvida Linča govori o životu Džozefa Merika, čoveka s teškim deformitetom lica koji je živeo u Londonu u 19. veku. Nagrada za najbolji film 1980. pripala je filmu „Obični ljudi“?!

PSIHO
U pitanju je kultni film čuvenog Alfreda Hičkoka, majstora horora. Scena pod tušem se još prepričava. Nagradu je 1960. osvojio film „Stan“?!
BILO JEDNOM U AMERICI
Delo reditelja Serđa Leonea je tragična priča o odrastanju grupe dečaka u Bruklinu. Nagrada je 1984. pripala filmu „Amadeus“.
BEKSTVO IZ ŠOŠENKA
Još jedan od klasika sedme umetnosti. Tim Robins i Morgan Frimen su odigrali životne role. Za najbolji film je 1994. izabran „Forest Gamp“.
KUM III
Poslednji deo iz trilogije o porodici Korleone takođe je bio remek-delo. Za najbolji film 1990. izabran je „Ples sa vukovima“.
GRAĐANIN KEJN
Drama reditelja i glavnog glumca Orsona Velsa redovno je na vrhu lista najboljih filmova svih vremena. Ipak, „Oskar“ je 1941. pripao filmu „Koliko je bila zelena moja dolina“.
FATALNA PRIVLAČNOST
Neverovatne uloge su odigrali Glen Klouz i Majkl Daglas. Scena kada ona ustaje iz kade još izaziva žmarke. Nagradu je 1987. osvojio „Poslednji kineski car“.
BANDE NJUJORKA
Jedno od najzrelijih ostvarenja Martina Skorcezea. Odlična rola Leonarda Dikaprija. Nagrada je 2002. pripala mjuziklu „Čikago“.
BOJA PURPURA
Drama s Denijem Gloverom i Vupi Goldberg govori o teškom odrastanju mlade Afroamerikanke početkom 20. veka u SAD. Nagrada je 1985. pripala filmu „Zbogom, Afriko“.
SPASAVANJE REDOVA RAJANA
Ovo je jedan od možda i najboljih filmova o iskracavanju saveznika u Normandiju. Nagradu je 1998. dobio „Zaljubljeni Šekspir“.

Reklame

1 komentar

  1. Milivoje said on 27/02/2012 at 16:20

    Vi ste stvarno gomila poluinformisanih i neobrazovanih debila. Šta znači znak upitnika i uzvičnika odjednom, iza imena filma “Stan”, iliti Apartment? To što ste vi čuli za Psiha, za koga je čula dakle svaka poluinformisana budala, ne znači da je film Stan!? ili The Apartment, beznačajan film. Reč je o remek delu Bilija Vajldera, sa Dzek Lemonom i Širli Meklejn. Imate li neki argument, zašto je “Bilo jednom u Americi”, manje kultan od “Amadeusa”, Miloša Formana?!(ovde stoji ovaj !?) ili treći i deo Kuma, bolji od Plesa sa Vukovima?! Da ste na primer poredili “Na dokovima Njujorka”, i “Marti”, koji je dobio oskara, to je već nešto drugo. Ne bi bilo loše, da o filmu piše neko ko se u njega recimo razume. Ovako, u vašim “novinama”!? svi su stručnjaci za sve, a ja crvenim katkad čitajući šta vi pišete i imam utisak, da neke članke pišu čistačice.

Ostavite komentar