Da li je pesma Željka Joksimovića plagijat ?

Izvor: mondo.rs
Postavljeno 11 Mar 2012

Iako je pesma kojom će nas Željko Joksimović predstavljati na Eurosongu “stara” nepuna 24 sata, društvene mreže i medije su, već po tradiciji, preplavili komentari da je plagijat.

Pesma “Nije ljubav stvar” koju je Joksimović premijerno izveo sinoć u specijalnom šou programu na RTS-u predstavljaće ove godine Srbiju na izboru za “Pesmu Evrovizije” u Bakuu.

Većina komentara na pesmu je pozitivna, ali ima i onih koji su Željkovu pesmu “dočekali na nož” optužujući autora za plagijat.

Kako je kod nas to već postala tradicija, pesma je već nekoliko sati po objavljivanju proglašena plagijatom, a kao glavni “izvor inspiracije” navodi se pesma britanske grupe Coldplay “Paradise” koja na YouTube kanalu ima preko 80 miliona pregleda.

Da podsetimo, ovo nije prvi put da Joksimovićevu pesmu prati ovakva reputacija. Naime, njegova pesma “Lane moje” sa kojom je predstavljao Srbiju na Eurosongu 2004. u Istanbulu i osvojio drugo mesto, takođe je bila proglašena plagijatom pesme azerbejdžanskog autora Alikana Samedova, a ceo događaj pratila je višemesečna medijska pompa.

Za pesmu”Lane moje”, međutim, nije utvrđeno da je plagijat, jer je, po zakonu o autorkom pravu, potrebno da pesma ima najmanje četiri vezana takta koja su identična taktovima neke druge numere.

Reklame

1 komentar

  1. SvetlanaP said on 12/03/2012 at 07:48

    Pa i Lane moje je bila pesma Buda Bara…..ali ko te pita, u Srbiji sve moze i nista ne moze, samo zavisi za koga! Mislim da je ovakav nas izbor za pesmu Evrovizije, katastrofalan! Favorizuje uvek jedne te iste…. dajte malo da cujemo mlade umetnike sa novim idejama! Zeljko Joksimovic pise cisto komercijalnu muziku, za koju se zna da ce se apriori svidjati masama…. Ne volim takvu muziku i mislim da ona podilazi masama i igra na sigurnu kartu, a sa druge strane to je tako dosadna muzika.Ova pesma je po meni bleda kombinacija svih njegovih pesama! A rekla bih”Tresla se gora rodio se mis”! Ne razumem umetnike koji bi da dosegnu “vrh” svaki dan! Da je to moguce, ovej svet bi bio jako dosadan! Trebao je da ostavi Evroviziju nekom sa svezim idejama a ne on ce svake godine da ucestvuje, po hiljaditi put!Dosadno!

Ostavite komentar