Dior: Balerine i stari kodovi na nov način

Izvor: Dzana Mujadzic
Postavljeno 05 Mar 2012

Pariski muzej Rodin je zahvaljujući modnoj smotri čuvenog brenda “Dior”, doslovce bio opsednut, krajem nedelje. U vrtu su bile primetne velike zalihe organze, tila, različitih cashmira. Ali svima je bilo jasno kako su uzbuđenje i raskoš Gallianove epohe-prošlost!

Diorova modna revija u Parizu

Godinu kasnije od “izčeznuća” vatrenog Johna, popraćenim mirisom skandala, prodaja kod “Diora”, nikada nije bila bolja. Zato se odgovorni mitske marke i ne žure, imenovati naslednika. Gallianov dugogodišnji asistent i nadareni  maestro dobrog krojenja, Englez Bill Gaytten, efikasno osigurava tranzitni period.

Gomilanje različitih i neverovatnih glasina o “Dioru” je obeležilo parisku Nedelju mode, posebno na početku nedelje. U petak je direktor kuće, Sidney Toledano prekinuo spletkarenja, izjavivši kako  glasine pospešuju prođu marke pa mu ne smetaju, posebno u odsustvu istinskih i pravih vesti. Umešni direktor je još jednom ponovio dobro uvežban govor, često praktikovan, u zadnjih 12 meseci :

“Moda je istinska presa koju moda mode podnosi, kao deo igre”!

Podvukao je da se, ipak, ne živi od novosti jer, najpre, treba sagraditi njihov sadržaj. U očekivanju odluka, Toledano profitira sveopšte zanimanje, dajući različite izjave. Imenovanje novog kreatora stalno kasni jer kako kaže praktični Sidney :

“Mora se duboko kopati da bi se seno uspešno zasadilo”.

Direktor, očito raspoložen i eliptičan, ležerno dodaje : “Napredujemo. Prodaja je odlična a domete nam svi poznaju.    Secanski su bili uspešni. Zasigurno, kreacija je najvažnija i u dogledno vreme,  pronaći ćemo odgovarajućeg stilistu, bez uzbuđenja i nepotrebne zurbe”.

Smotra je započela sa svilenim suknjama, bogatim i raskošnim , ubrzo zamenjenim kožnim, midi dužine, upotpunjenim kratkim kaputićima, s obaveznim pojasom. Manekenke su otkrile lica, zahvaljujući uzdignutim konjskim repovima. Nosile su duge, kožne rukavice i male, zabavne kape. Haljine su, uglavnom, bez rukava i mladalačkog izgleda.Večernje poseduju  “biste”, male korzete što se nose na majice. Izgled je umeren sa prepoznatljivim odlikama kuće “Dior”.

“Hteo sam, nanovo, pokazati sve kodove marke ali na savremen način” – istakao je simpatični i skromni Gaytten. Dok je razgovarao sa novinarima, okruživale su ga manekenke, što su se svlačile i oblačile, menjajući šminku i frizure, različitim umetcima i obiljem veštačke kose. Pred podijumom se videla poruka i instrukcije, na engleskom i francuskom jeziku :

“Ne stavljajte ruke na bokove, koračajte sredinom i hodajte brzo”.

Američka glumica ukrajinskog porekla, Milena-Mila Kunis je prohodala pistom u  roza-puder odeći, isto kao i Francuskinja Isild Le Basco, sleđene mnoštvom starleta iz Hong-Konga.

Dzana Mujadzic

Reklame

Ostavite komentar