Nenad Jezdić vodi ozbiljan biznis

Fotke postavljene 04 Apr 2012


Na dedovini u Zabrdici kod Valjeva naš poznati glumac Nenad Jezdić je prve voćke zasadio, kako kaže, iz romantičarskih pobuda, još pre 11 godina. Tada je imao 70 ari, a sada 15 hektara ozbiljnog biznisa, gde voće raste, prerađuje se, fermentiše i destiliše.

Koncept glumčevog evropskog sela znači da se radi mnogo, od jutra do mraka. Dok Jezdić i voćarski inženjer Branko Radenković pregledaju svaku sadnicu i makazama je doteruju, deset nadničara propisno priprema njivu za sadnju.

U pozadini, voda iz cisterne omekšava zemlju koja treba da primi 2.500 sadnica kruške „viljamovke“, na sledećoj parceli će posaditi 2.000 sadnica dunje, a na trećoj 1.000 sadnica šljive, one koja je vratila vojni dug Srbije posle Prvog svetskog rata.

- Trebalo bi mi 30 radnika, ali na selu nema ljudi. Njih deset zarade dnevnicu i imaju dva obroka, a voleo bih da sam toliko produktivan da svi oni budu na plati, da mogu da povuku neki kredit čiji bih jemac bio, da sve ovo rade i na svome. Samo tako ova priča ima smisla – kaže Jezdić.
U selu bez dovoljno ljudi, da bi zemlja, koju je kupio i u koju godinama ništa nije stavljeno, mogla da rađa, Jezdić je dve sezone vodio rovovsku bitku sa korovom i bagremom. Da je napoji, na po stotinak metara dubine iskopao je tri arteska bunara i pronašao vodu, iako su ga ubeđivali da je ovo bezvodno područje.

Sledeća investicija je protivgradna mreža sa dvojakim svojstvom, da štiti od grada i mladim biljkama, kada je najveća jara, pravi hlad. Protivgradna mreža, objašnjava domaćin, elementarna je stvar u Evropi, tamo gde seljak ne zavisi od volje neba.

Ranije ubrani plodovi, pretočeni u rakiju, već su se ovaplotili u tri zlatne medalje za šljivu, višnju i medicu, na poslednjem Novosadskom sajmu.
- Smatrao sam da je možda rano za javno izlaganje i da bi trebalo da rakija još neko vreme odleži u buradima, ali nisam mogao da odolim da vidim gde sam trenutno po kvalitetu. Nadao sam se dobroj oceni, ali zlatnu medalju nisam ni sanjao – priča Jezdić.

Izvor: Blic.rs

Pogledajte fotografije

(procitajte komentare drugih ili ostavite svoj komentar)

Crveni tepih - fotogalerija « Prethodna Sledeca »

Gledate sliku broj 1 od ukupno 4 slika.

Crveni tepih - fotogalerija « Prethodna Sledeca »

Gledate sliku broj 2 od ukupno 4 slika.

Crveni tepih - fotogalerija « Prethodna Sledeca »

Gledate sliku broj 3 od ukupno 4 slika.

Crveni tepih - fotogalerija « Prethodna Sledeca »

Gledate sliku broj 4 od ukupno 4 slika.

Ostavite komentar