Sivi dom – 25 godina kasnije

Izvor: pulsonline.rs
Postavljeno 17 Jun 2012

Vaspitno-popravni dom u Kruševcu, jedina ustanova u koju se upućuju maloletni počinioci krivičnih dela, obeležila je danas 65 godina rada, u prisustvu reditelja i glumaca čuvene televizijske serije “Sivi dom”, snimane krajem osamdesetih godina u ovoj ustanovi.

Uz Darka Bajića, Branislava Lečića , Dubravka Jovanovića, Radmile Živković, obeležavanju jubileja prisustvovali su i nekadašnji članovi grupe “Far”, koji su učestvovali i u snimanju serije. Jedan od glavnih likova u seriji ”Sivi dom” – Branislav Lečić, koji je tumačio lik Crnog, kazao je novinarima da je ova serija ostala upamćena po tome što su se u njoj analizirali ljudski karakteri, i dodao da ga sa Crnim povezuje neprestana borba za slobodu.

- Povezuje nas buntovnost, traganje za slobodom, jer sam se i ja oduvek ponašao slobodarski i u životu i u politici – rekao je Lečić prisećajući se snimanja serije “Sivi dom”. Bilo je i zanimljivih i bolnih situacija, ali smo svi radili sa entuzijazmom, nastavio je Lečić, i naglasio da je ovo bila poslednja serija koja se snimala na filmskoj traci.

- Morali smo nekoliko puta da snimamo teške scene, pa se zato Dubravko (Jovanović) često izvinjavao koleginici koju je više puta morao da šamara – priseća se Lečić.

Obeležavanju jubileja ove ustanove, pored članova ekipe televizijske serije, prisustvovali su i direktor uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović, kao i tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

- Ovo je jedna od najvažnijih ustanova Ministarstva pravde, jer je ovaj dom već 65 godina škola života. Kroz njega je prošlo više od 10.000 pitomaca i više od 900 vaspitača i stražara. Mnogi su ovde došli bez škole, a izašli su kao obrazovani ljudiv – rekao je Obradović.

Komentarišući seriju “Sivi dom”, Obradović je kazao da postoje “jaki razlozi” da se ova serija oživi, jer verno oslikava život u domu i sve priče u njemu, koje su, kako je rekao, veoma poučne. Na kraju svečanosti, reditelj serije Darko Bajić, glumci i štićenici VP doma u Kruševcu otpevali su zajedno pesmu iz serije “Sve što želim u ovom trenutku”.

Dom u Kruševcu osnovan je 11. juna 1947. godine, a njegov prvi štićenik bio je Pavle Milošević sa Ade ciganlije, koji je u dom upućen jer je ukrao dvogled. Za vreme SFRJ u ovaj dom bilo je smešteno oko 800 štićenika, danas ih je 213, prosečne starosti 18,6 godina.

Reklame

Ostavite komentar