Godišnjica smrti Milana Delčića Delče

Izvor: telegraf.rs
Postavljeno 24 Jul 2012

Danas se navršava godinu dana od smrti muzičara i konceptualnog umetnika Milana Delčića Delče, koji je ostao upamćen po brojnim hitovima koje je snimio sa bendom “U škripcu” kao što su“Nove godine”, “Siđi do reke”, “Beograd spava” i “Izgleda da mi smo sami”.

Delča je početkom osamdesetih sa Zoranom Vulovićem i Aleksandrom Vasiljevićem osnovao sastav “U škripcu”, koji je ubrzo postao veoma popularan. Grupa je objavila pet studijskih albuma i raspala se 1990. nakon čega je Delča otpočeo sa solo karijerom. Snimio je tri solo albuma, a budući da je završio dramaturgiju na FDU bavio se i pisanjem za pozorište. Autor je komada: “Hari ne putuje vozom”, “Kraljevo blago”, “U podrumu” i “Hardcore Transseks one Man Show”.

Napisao je i režirao storiju “Lepe, čiste, dobre” u omnibusu “Beogradske priče”, a radio je i kao dramaturg za TV seriju “Dome, slatki dome”. Milan Delčić je kao pravi novotalasni multimedijalni i višetalentovani umetnik osmislio koncept “pamfleks” firme koja reklamira izmišljene proizvode. Kao poslednje Delčino muzičko izdanje se navodi snimak koncerta iz 2008. na kojem su su se Delči pridružili i ostali članovi benda “U škripcu”. U aprilu 2010. Delčić je u Beogradu predstavio izložbu fotografija “Manhattan from Brooklyn by Delch”, i to je bilo jedno od njegovih poslednjih pojavljivanja u javnosti.

Delča je preminuo 24.jula 2011. u 51. godini, nakon višegodišnje borbe sa rakom.

Reklame

Ostavite komentar