Poznati Hrvati o koncertu Riblje čorbe u Zagrebu

Izvor: telegraf.rs
Postavljeno 17 Jul 2012

Nakon najave Bore Đorđevića da će sa “Ribljom čorbom” naredne godine održati koncert u Zagrebu, nije trebalo dugo čekati na prve reakcije u Hrvatskoj. Jasenko Houra, frontmen benda “Prljavo kazalište”, kaže da je Bora jedan od najboljih jugoslovenskih autora, kao i da ga treba vrednovati po pesmama, a ne po njegovim političkim stavovima.

- Nekakvo približavanje i korektnost jedne i druge strane je krenula možda na pogrešan način, kroz sport, i te nacionalne strasti koje su bile najgore! To je bila moja teza od prvog trenutka! To je trebalo da ide kroz balet i kroz šah, a ne odmah kroz utakmice, jer tu se stvar odmah zakomplikuje i zakuva – izjavio je Jasenko Houra za radio-stanicu “Antena Zagreb” i dodao:

- Jugoslovenska scena je imala troje, četvoro autora koji su nešto značili, a među njima je i Bora Čorba. Naravno da je on veliki tekstopisac i ja ga kao takvog poznajem i znam ono šta radi. Dalje tuđe živote ja stvarno ne mogu da merim niti znam. Ja stvarno ne znam ništa o Mikelanđelu, ali gledam Sikstinsku kapelu i predivna je! Pročitao sam i njegove sonete. Ostalo je potpuno nebitno jer govorim o krajnjem delu! Ja mislim da niko ne dolazi na koncerte da bi slušao moje političke govore nego da sluša moje pesme! Nešto smo debelo svi zajedno pobrkali u glavama.

Podsećanja radi, i najava koncerta koji će “Prljavo kazalište” održati 14. avgusta na “Bir festu” u Beogradu, prvog posle 26 godina, izazvala je buru različitih komentara, najviše zbog političkog angažmana zagrebačkog benda tokom rata u Hrvatskoj.

Naravno, nisu svi tako pomirljivi kao Houra, pa tako producent Nikša Bratoš smatra da “definitivno niko nije toliko bogat da kupi bolju prošlost”.

Bora je sigurno imao izjave sa kojima se nikako ne slažem, pa tako ni sada sa ovom, ali ako ima ljudi koji žele da ga slušaju i on želi da dođe u Hrvatsku, to je njegov problem – zaključio je Bratoš, a zanimljivo je da je još oštrija Tereza Kesovija, koja je svojevremeno dala niz negativnih izjava o Srbima, pa to sve porekla i održala koncert u Beogradu.

- Šta da ja tu komentarišem? Bora Čorba me, baš kao ni njegova muzika, nikad nije zanimao, pa sigurno neću ići na koncert. Naravno, sećam se izjava koje je godinama davao, a ne znam da li ih je on zaboravio ili sada želi da ih zaboravi – ispričala je Kesovija.

Nekadašnji član grupa “Azra” i “Aerodrom”, Paolo Sfeci, tvrdi da ga ništa više ne čudi, kao i “da nas već godinama politika priprema na to”.

- Po toj logici očekujem i Arkanovu Cecu. Što se mene tiče, uslovno rečeno, miliji su mi deklarisani četnici poput Bore, nego oni koji se sada prave da sa ratom ništa nisu imali – ispričao je Sfeci.

Reklame

Ostavite komentar