Skandal: Željko Bebek veličao “Oluju” na koncertu Tompsona!

Izvor: telegraf.rs
Postavljeno 10 Aug 2012

Željko Bebek, koji je 5. avgusta bio specijalni gost hrvatskog ultra desničarskog pevača Marka Perkovića Tompsona na obeležavanju godišnjice operacije “Oluja” u Čavoglavama, izjavio je da Hrvati ne smeju da se odriču “Oluje” i “pobede u ratu”, kao i da je zahvaljujući njegovom gostovanju, Tompsonova proustaška proslava prerasla u narodnu zabavu.

- Postoji i opcija narodne zabave. Na jednu stranu jedna ekipa, a na drugu druga. Svi slave isto – Dan pobede. Posebno zato što je ta priredba potpuno promenjena u odnosu na ranija vremena.Sada je to zaista narodna zabava na koju ljudi dolaze da proslave “Oluju” bez ikakvih znamenja. Baš je moj dolazak tamo doprineo tome da se slika te proslave promeni. Ne samo ja, tamo je nastupio i rok bend “Opća opasnost”. Ni oni ni ja nemamo pesme koje su na bilo koji način povezane sa drugim temama osim onim čime se bavimo ceo život. Naravno, moj nastup tamo ima težinu. Upravo takvu težinu da se slika malo promeni, da je to, u stvari, zabava naroda koji voli da se okupi na mestu koje, na nekakav način, obeležava ratna vremena i, na određeni način, pobedu. Tih vremena ne možemo i ne trebamo da se odričemo – rekao je Bebek, kojem očigledno nisu smetale ustaške pesme, uniforme i zastave u Čavoglavama.

Nekadašnji pevač “Bijelog dugmeta” smatra da je Tompson time što je pozvao njega da peva pokazao da se karakter “manifestacije” u Čavoglavama promenio.

- Da nije mene zvao, verovatno bi ta cela stvar imala istu percepciju kao i pre. Nije u pitanju nacionalizam, ja bih to pre nazvao patriotizmom. U njemu postoje određeni simboli koji se ne mogu povezati sa patriotizmom nego više sa nacionalizmima, ali sukobi se ne bi mogli rešiti, kad već nastanu, bez upotrebe simbola. Ako Dan pobede narod razume tako da mu je Tompson bliži od bilo koje vrste politike, onda to tako treba razumeti, koliko god se to nekome sviđalo ili ne. Dan pobede svako ima pravo da slavi i takvoj priredbi se ne treba baš gledati u zube – zaključio je Željko Bebek.
Reklame

Ostavite komentar