Džoni Štulić tuži izdavačku kuću zbog autorskih prava

Izvor: Novosti.rs
Postavljeno 30 Sep 2012

Legenda jugoslovenske rok muzike Branimir Džoni Štulić, vođa kultne grupe „Azra“, pred Višim sudom u Beogradu pokrenuće parnicu protiv izdavača TD „Plato books“ iz Beograda zbog kršenja autorskih prava. To je za „Novosti“ najavio advokat slavnog muzičara Stevan D. Janković.

- Tužba se odnosi na kršenje autorskih prava i ugovornih obaveza Štulića i izdavača „Plato books“ iz 2010. godine kada su ugovorili ekskluzivan otkup 1.000 kompleta po 14 knjiga i dva nosača zvuka sa poslednjih, do tada neobjavljenih, „Azrinih“ koncerata u Banjaluci i Mostaru. Pošto je prodao ugovorenu količinu u kratkom roku, „Plato“ je bez dozvole autora nastavio da štampa knjige i nosače zvuka, i prodaje ih u zemlji i inostranstvu sve do danas, kršeći tako autorska prava Branimira Štulića – izjavio je za „Novosti“ Štulićev advokat Stevan D. Janković navodeći da muzičar traži i naknadu materijalne i moralne štete.

Reč je o 14 knjiga izabranih dela, Štulićevih prevoda antičke književnosti, tekstovima pesama „Azre“, autobigrafiji s komentarima i knjizi nastaloj od novinskih tekstova na koje je legendarni muzičar utrošio više od dve decenije svog dobrovoljnog izgnanstva. Promocija opusa ovog mistika izazvala je nezapamćeno inetresovanje u Srbiji.

Vođa zagrebačke „Azre“, jedne od najpopularnijih i najuticajnijih grupa u Jugoslaviji, od devedesetih godina živi povučeno u gradiću Houten u Holandiji bez ličnih dokumenata. Odbija da daje intervjue i da se vrati na ove prostore, a pre tri godine ministar Ivica Dačić ponudio je Štuliću srpski pasoš.

Reklame

Ostavite komentar