Pozorišna predstava od šest i po sati

Izvor: Beta
Postavljeno 25 Oct 2012

Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu izvešće sutra premijeru predstave “Galeb” Antona Čehova, u režiji Tomija Janežiča iz Slovenije, u trajanju od šest i po sati, sa tri pauze.

“Galeb” je nastao kao rezultat 16-mesečnog kreativnog procesa, a u pitanju je predstava u kojoj prvi put učestvuju i profesori i studenti Akademije dramskih umetnosti u Novom Sadu.

Režija i scenografija su delo Tomija Janežiča, a predstavu potpisuju još i Isidora Žebeljan, koja je napisala muziku, zvuk je dizajnirao Tomaž Grom, kostimografiju Marina Sremac, a dramaturg je Katja Legin.

U predstavi igraju Jasna Đuričić, Boris Isaković, Boris Liješević, Denes Debrei, Dušan Jakišič, Draginja Voganjac, Milica Janevski, Filip Đurić, Ivana Vuković, Dimitrije Dinić, Tijana Marković, Milica Trifunović, Jovan Živanović i Dušan Mamula.

Prvi čin bavi se temama pozorišta i umetnosti, drugi temama zaljublivanja, fantazije i snova, u trećem činu se kao tema pojavljuju predmeti, posedovanje predmeta i ljudi, tretiranje drugog kao predmeta, dok se četvrti čin bavi pitanjem sudbine i pitanjem kako odluke i događaji utiču na život pojedinca.

Kako se navodi u pratećem materijalu, reč je o delu od zapravo četiri različite predstave, jer su činovi sadržinski, tematski i scenski zaokružene celine.

Prema Čehovu, “to je komedija sa tri ženske i šest muških uloga, četiri čina, pejzažem (pogled na jezero), mnogo priče o književnosti, malo radnje i gomile ljubavi”.

Reklame

Ostavite komentar