Preminuo Branko Črnac-Tusta

Izvor: pulsonline.rs
Postavljeno 15 Oct 2012

U nedelju uveče, nešto pre ponoći, posle duge i teške bolesti preminuo je u 56. godini Branko Črnac-Tusta, frontmen legendarnih KUD Idijota.

Tužnu vest je objavio istarski portal RegionalExpress.hr, a RSE je potvrdu dobio u njegovoj porodici. Pevaču je početkom 2011. dijagnostifikovan karcinom pluća i grla, a iako je njegovo stanje u jednom trenutku bilo bolje, pre nekoliko meseci se naglo pogoršalo i Tusta je izgubio glas. U beogradskom “Gan klubu” 26. i 27. septembra bili su održani izuzetno posećeni koncerti podrške za Tustu, a sav prihod od ulaznica bio mu je uplaćen za nastavak lečenja. Učestvovali su Dža ili Bu, Električni Orgazam, Disciplin A Kitschme, Partibrejkers, Horkestar, Atheist Rap, Rambo Amadeus, Kanda Kodža i Nebojša, KBO!

Punk bend osnovan je 2. maja1981, a Branko Črnac-Tusta pridružuje im se 1985. Veću popularnost grupa je stekla tek 1987. pobedom na tadašnjem Omladinskom festivalu u Subotici u konkurenciji više stotina bendova. Nakon Subotice otvorila su se vrata za nastupe u Švajcarskoj, Nemačkoj, Mađarskoj i Italiji gde se zbio poznati događaj u Ređo Kalabriji na festivalu mediteranskih zemalja. Karabinjeri su tada prekinuli izvođenje pesme “Bandiera Rossa” što je umalo izazvalo međunarodni incident, a bend je dospeo u rubriku “međunarodna politika” mnogih dnevnih listova.

1990. snimaju i prvi pravi album “Mi smo ovdje samo zbog para” koji sadrži obradu poznate radničke pesme “Bandiera Rossa” nakon čega su usledili “Glupost je neuništiva”, “Tako je govorio ZaraTusta”, “Istra ti materina”, “Megapunk”, “Cijena ponosa” i “Remek-djelo”.

Reklame

Ostavite komentar