Čez spreman za operaciju promene pola u Srbiji

Izvor: trojka.rs
Postavljeno 04 Nov 2012

Čaz Bono (43), sin pevačice Šer koji treba da ugradi penis da bi završio promenu pola, u stalnom je kontaktu sa našim najpoznatijim transseksualnim hirurgom dr Miroslavom Đorđevićem, navodi Blic.

Čaz je dete Sonija i Šer, i rođen je kao Čestiti Bono. Još 1995. javno je objavio, tada kao žena, da je lezbijka. Proces promene pola otpočeo je 2008. godine, a zakonski je dobio potvrdu u maju 2010, kada je od suda dobio rešenje o legalnosti promene imena i pola.

On je još 2011. godine gostujući u šou Hauarda Sterna najavio da će operaciju “ugradnje penisa izvršiti u Beogradu.

- Postoji doktor u Beogradu koji taj zahvat radi najbolje na svetu. Video sam njegov rad –rekao je on objasnio ceo postupak promene uključujući i stavljanje implanata testisa.

“Biće mali (penis), ali može da se piškiti preko njega…možete urinirati stojeći…”

Čezov srpski doktor

 Urolog dr Miroslav Đorđević, koji radi u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, najpoznatiji je transseksualni hirurg u svetu, koji godišnje obavi 30 do 40 takvih zahvata.

- Nedavno sam bio u Americi 15 dana, ali nisam uspeo da se vidim sa Bonom, što zbog mojih što zbog njegovih obaveza. U stalnom smo kontaktu, a nedavno smo imali telefonsku konsultaciju koja je trajala skoro jedan sat. On je potpuno spreman za promenu pola, dobio je sve dozvole i uskoro ćemo krenuti u postupak. Predložio sam mu da operacija može da se obavi u Beogradu ili u Americi, gde takođe imam dozvolu za rad. To je, ipak, njegova odluka i u dogledno vreme ću znati gde će se raditi - kaže za Blic dr Đorđević.

Prva intervencija promene pola u Srbiji obavljena je krajem osamdesetih godina i radio ju je tim lekara predvođen urologom prof. dr Savom Perovićem. Samoj intervenciji promene pola prethodi ozbiljna dvogodišnja priprema pacijenta koju vode psihijatar i endokrinolog.

U Srbiji ako žena menja pol u muškarca potrebno je obaviti četiri do pet intervencija i sam postupak je komplikovan, tako da košta od šest do sedam hiljada evra. U Americi to košta od 20.000 do 60.000 evra.

Kako je jula ove godine objavio New York Times skoro 100 pacijenata je promenilo pol u Beogradu u toku 2011. godine, a strani mediji su izveštavali da je Srbija postala “meka” za transseksualne zahvate.

 

Reklame

Ostavite komentar