Kako su sarajevski mangupi promenili jugoslovensku rok scenu ?

Izvor: telegraf.rs
Postavljeno 26 Nov 2012

Za ljude koji su gledali “Top listu nadrealista” i slušali “Zabranjeno pušenje” ili Elvisa Džija Kurtovića,pojam “Novog primitivizma” je odavno poznat, a oni koji nisu upućeni u lik i delo drugova Seje, Neleta, Fu-Da i ostalih, imaju priliku da isprave taj propust u obrazovanju i posete izložbu “Novog primitivizma” koja je danas otvorena u “Domu omladine“.

izložba novog primitivizma

Među izloženim eksponatima nalaze se i volani autobusa koje su ukrali Pišonja i Žuga, umetničke slike (uključujući tu i Mona Ramizu), isečci iz novina, kao i gitare i kaubojski romani koji su pripadali malom Seji Seksonu.

Tu zaista ima smehotresnih dokumenata, a jedan od najzanimljivijih datira sa početka osamdesetih, i predstavlja odgovor diskografske kuće na demo koji su im članovi “Pušenja” poslali. Tu se, između ostalog navodi: “Vaš vokalni solista se ne ističe baš poželjnom vanjštinom (gornja vilica), tačnije ima takva usta da bi mogao dvije pjesme istovremeno pjevati. Mi vam savjetujemo da nađete simpatičnu pjevačicu pristojnog izgleda!”

Unikatno je i obrazloženje Radio Sarajeva zbog čega su sa programa skinute pesme “Zabranjenog pušenja”, kao i već zaboravljeni novinski tekstovi u kojima razni SUBNOR-i i Socijalistički savezi sipaju drvlje i kamenje na članove benda zbog čuvene rečenice: “Crk’o maršal!”.

- Odlučili smo da napravimo ovu izložbu da mi više ljudi ne postavljaju pitanja, a kako je to bilo, a ko je radio ovo, ono… Ovo je priča i o malom sarajevskom sastavu koji je uspeo da uđe u prvu muzičku ligu kojom su tada vladali “Bijelo dugme”, “Azra” i “Haustor”. Tada sam jedini put bio siguran da znam nešto o životu, i po mom mišljenju, zahvaljujući “Novom primitivizmu”, rokenrol je prvi put stigao do široke publike – ispričao je Sejo Sekson, a na njegovu izjavu se nadovezao Zenit Đozić, čuveni Fu-Do, koji je rekao da je ponosan što je bio deo pokreta koji je dao doprinos umetničkoj sceni Bosne i Jugoslavije.

“Da smo ovo radili u nekoj “ozbiljnoj” zemlji kao što je Nemačka ili Engleska, sada bi pored eksponata stajale cifre od 10-20 miliona evra”, napomenuo je kroz smeh Đozić, a Sejo je dodao: “A mi ćemo biti zadovoljni ako nam ne ukradete eksponate!

Izložba je otvorena do 29. novembra, kada će “Zabranjeno pušenje” svirati u “Domu omladine”. Iako su ga organizatori zvali, Nele Karajlić se nije pojavio na otvaranju izložbe…

Reklame

Ostavite komentar