Prvi kuvar Srbije: Novo ocenjivanje stupilo na snagu

Izvor: Svet.rs
Postavljeno 19 Nov 2012

Dvanaesta nedelja serijala Prvi kuvar Srbije počinje i novim pravilima: više ne važi bedž (na Markovu veliku žalost) i od ove nedelje uvodi se ocenjivanje kuvara i to četiri parametra: higijena, tehnika, prezentacija i ukus.

Svaki takmičar maksimalno može osvojiti 120 bodova u toku jednog zadatka (po 40 od svakog clana žirija) i svi bodovi u toku nedelje se sabiraju. Ko bude imao najmanje bodova posle sabiranja u petak, biće nominovan za izbacivanje, a drugog nominovanog biraju sami kuvari.

Današnji zadatak kuvara je da spreme prepelicu, i za to imaju 45 minuta. Neki kuvari prvi put vide prepelicu i nisu znali da je tako mala i sitna. Posle nabavke namirnica u prodavnici, kuvari kreću u izvršenje svog ptičijeg zadatka. Petar im napominje da meso mora biti ocišćeno od kostiju, osim ako se sprema batak. On im takođe savetuje da pune meso i bardiraju ga, i to posle primedbi takmičara kako malo mesa ostane kada se skine sa kostiju. U toku spremanja jela, žiri već ocenjuje higijenu i tehniku kuvara, a posle serviranih jela na sto ispred njih, kreće u ocenjivanje prezentacije i ukusa.

Posle pregledanih i degustacije svih jela, žiri je sabrao sve bodove i saopštio imena četiri kuvara sa najviše bodova, pa je tako Dinča zauzeo četvrto mesto, Marko treće, Marija drugo, a najviše bodova prvog dana ocenjivanja osvojila je Bojana, za čije je jelo žiri rekao da jedino ima ukus prepelice. Najmanje bodova danas je osvojila Suzana, pa ona kreće u dalje takmičenje sa poslednjeg mesta na tabeli.

Reklame

Ostavite komentar