Nina Badrić pevala HDZ-u za 10.000 €

Izvor: vesti-online.com
Postavljeno 12 Feb 2013

Pevačica Nina Badrić negirala je danas na suđenju bivšem hrvatskom premijeru Ivu Sanaderu za korupciju da je za nastupe u predizbornoj kampanji Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) dobijala novac na ruke iz stranačkog “crnog fonda”.

nina-badric

 

Badrić je kao svedok odbrane rekla da joj je 10.000 evra za deset nastupa u HDZ kampanji 2007. godine isplaćeno preko računa i potvrdila da nastupe nije dogovarala sa Sanaderom koji je bio na čelu HDZ-a. Ona je dodala da je dodatno dogovorila još dva samostalna nastupa u Karlovu i Biogradu na moru za koje je, na predlog optuženog bivšeg stranačkog blagajnika Mladena Barišića, pristala da fakture ispostavi na klub Hrvatski dragovoljac.

“Za mene je ovo bio poslovni angažman, ispostavila sam fakture i sve je bilo plaćeno”, rekla je Badrić upitana kako to da je pristala na plaćanje preko kluba.

Badrić nije odgovorila na pitanje tužilaštva da li bi se izložila krivičnoj odgovornosti da je priznala da je novac dobijala na ruke, a ne preko računa, ali je dodala da u njenom računovodstvu postoje sve fakture. Rekla je i da je tužilaštvo nikad nije ispitalo o navodnom primanju honorara na ruke i rekla da ne zna koliko su za nastupe dobijale njene kolege, jer ti podaci spadaju u poslovnu tajnu.

Tužilaštvo, ali i optuženi Barišić, koji je priznao krivicu, tvrde da je više hrvatskih pevača plaćano iz “crnog fonda” HDZ u koji se slivao novac navodno izvučen iz državnih preduzeća i ministarstva preko marketinške agencije Fimi- medija po kojoj je i nazvana najveća korupcionaška afera u hrvatskoj politici.

Sud je odobrio svedočenje Nine Badrić i Miše Kovača, ali i Marka Perkovića Tompsona kome je navodno plaćeno više od pola miliona evra da u predizbornoj kampanji ne nastupa ni za jednu stranku.

Sanader i HDZ terete se da su zajedno s još devet fizičkih i pravnih lica iz državnih firmi i institucija od 2003. do 2009. izvukli oko 10 miliona evra preko privatne marketinške agencije Fimi-medija. Oko četiri miliona evra navodno je završilo u “crnom fondu” HDZ-a a, prema optužnici, oko dva miliona kod Sanadera.

Krivicu su u tom slučaju priznali računovođa HDZ-a Branka Pavošević, bivši blagajnik HDZ-a i šef carine Mladen Barišić, koji tvrdi da je sve radio po Sanaderovom nalogu, i vlasnica marketinške agencije Fimi-medija Nevenka Jurak.

Krivicu su na početku suđenja odbacili Sanader, HDZ i njihov bivši portparol Ratko Maček. Sanader tvrdi da su optužbe iskontruisane i da ga ostali optuženi terete kako bi dobili manje kazne.

Županijski sud u Zagrebu osudio je u novembru 2012. godine prvostepeno Sanadera na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora za primanje mita i ratno profiterstvo.

Reklame

Ostavite komentar