Bitka za “Bitku na Neretvi”

Izvor: mondo.rs
Postavljeno 10 Mar 2013

Nakon što su “Jadran film” i reditelj filma Veljko Bulajić saopštili da je “Bitka na Neretvi” hrvatski film, direktor “Filmskog centra Sarajevo” najavio je tužbu zbog nezakonitog prisvajanja filma.

bitka-na-neretvi

 

Direktor “Filmskog centra Sarajevo” redatelj Adis Bakrač kaže da će tužiti hrvatskog kolegu Veljka Bulajića zbog prisvajanja filma “Bitka na Neretvi” jer, tvrdi, da se radi o filmu čiji je pravni naslednik preduzeće na čijem je čelu.

“Javno preduzeće ‘Filmski centar Sarajevo’ će tužiti Bulajića zbog nezakonitog prisvajanja filma ‘Bitka na Neretvi’, kao i nezakonite prodaje tog i filma ‘Kozara’. Prava su nesporna i pripadaju BiH”, rekao je Bakrač sarajevskom “Dnevnom avazu”.

Međunarodni projekat sa više producenata, od kojih je deo bio okupljen u Udružene jugoslovenske producente, ubuduće će se na međunarodnoj sceni prikazivati kao film hrvatskih autora, ali Bakrač kaže da su prava autora uređena zakonom o autorskim pravima i ne zadiru u pravo vlasništva i producentska prava filma.

“‘Filmski centar Sarajevo’ je u protekle dve godine radio na restauraciji tog filma, tako da će gledaoci u BiH i šire biti u prilici da ga vide u potpuno novom izdanju – HD formatu koji odgovara standardima svetske distribucije”, istakao je Bakrač i naglasio da je “Bitka na Neretvi” snimljena u produkciji “Bosna filma” iz Sarajeva 1969. godine.

Veljko Bulajić je za “Dnevni avaz” ocenio da se film našao u “međuprostoru potpuno međunarodno nezaštićen”.

“Tako da sam kao autor odlučio uz konsultaciju s pravnim službama i sa komisijom UNESCO-a da se ovo delo tretira kao film hrvatske kinematografije”, kaže Bulajić, a predsednik Uprave “Jadran filma” Vinko Grubišić tvrdi da njihovi potezi ne znače svojatanje filma.

“Bitka na Neretvi” snimljena je 1969. i zapamćena kao jedan od najskupljih filmskih projekata kod nas. U Jugoslaviji pogledalo ga je više od četiri miliona ljudi, a 350 miliona širom sveta.

Reklame

Ostavite komentar