Grand produkcija sa Jutjubom kreće u borbu protiv piraterije

Izvor: Svet.rs
Postavljeno 28 Mar 2013

Unija diskografa Srbije kreće u odlučnu borbu protiv piraterije svih oblika na ovim prostorima. Žika Jakšić iz Grand produkcije, član UDS-a, ima već zvanične ugovore sa “Jutjub” kanalom, koji nalažu da se pirateriji u Srbiji stane na kraj.

youtube

Uz podršku Uprave za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i internet provajdera, najveći srpski diskografi, ali i zastupnici svetske muzičke industrije, radiće na tome da se zabrani ili obustavi servis mnogobrojnih internet sajtova i specijalizovanih portala koji bespravno nude muziku za “skidanje”.

Istovremeno, na drugoj strani će se razvijati legitimizacija i polaganje prava na muzički sadržaj na “Jutjubu”.

“Internet piraterija mora da se obuzda, jer će uništiti srpsku muziku. U svakom ugovoru vezanom za “Jutjub”, pa čak i u delu polaganja prava na video, jasno je naglašeno da za polaganje prava vlasnik “Jutjub” kanala garantuje (pod pretnjom krivične odgovornosti) za položena prava koja je postavio u svoje ime. Zbog ekspanzije neovlašćenog iskorišćavanja prava, a na inicijativu samog “Jutjuba”, Unija diskografa Srbije je donela odluku da prekine tu praksu i da konačno izdavači sami polože svoja prava na celokupnu produkciju na internetu uključujući i Jutjub”, kaže Žika Jakšić iz Grand produkcije.

Sve izdavačke kuće su obezbedile partnerske “Jutjub” kanale za sve svoje izvođače, po modelu mreže VEVO kanala koju su napravili Universal Music, EMI, Warner i Sony Music“, otkriva Rodoljub Stojanović, generalni direktor Unije diskografa i objašnjava kako će funkcionisati čitava stvar:

“Unija Diskografa je preko “KVZ Music”-a formirala jedinstvenu mrežu “Jutjub” kanala. Kanali će biti dodeljeni pevačima na administriranje, biće pod zajedničkom kontrolom izdavača i pevača i na ovaj način će i jedni i drugi imati mogućnost da ostvare zaradu. Izdavači će se pojedinačno dogovarati sa svojim pevačima o načinu i modelu podele zarade ostvarene putem interneta.U narednih nekoliko meseci biće blokirani svi spotovi, klipovi, audio i video snimci koji se nalaze na kanalima neautorizovanim od strane diskografa.”

Reklame

Ostavite komentar