“Konstantin” odigran i u Beogradu

Izvor: mondo.rs
Postavljeno 04 Mar 2013

Beogradska premijera predstave “Konstantin” upriličena je u Narodnom pozorištu, u prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, patrijarha srpskog Irineja i drugih visokih zvanica.

predstava

 

Na program koji je deo državne proslave jubileja “Milanski edikt 313 – 2013, Srbija” došli su ministri kulture Bratislav Petković, prosvete Žarko Obradović, omladine i sporta Alisa Marić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, direktor policije Milorad Veljović, veliki broj ambasadora, najviši predstavnici verskih zajednica i mnogobrojni predstavnici javnog, kulturnog i naučnog života.

Goste je na ulazu u nacionalni teatar dočekivao v. d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić.

Prva izvedba “Konstantina”, po tekstu Dejana Stojiljkovića u režiji Juga Radivojevića, održana je u Nišu 27. februara.

U predstavi učestvuju glumci iz osam pozorišta. Rimskog cara Konstantina, rođenog u Naisusu, na teritoriji današnjeg Niša, igra u mladim danima Petar Benčina, a u starijim Miodrag Krivokapić.

Moto predstave je replika “Nebo se ne osvaja ognjem i mačem, nebo se osvaja vrlinom”.

Drama niškog pisca Stojiljkovića tematizuje život Flavija Valerija Aurelija Konstantina Avgusta, poznatijeg kao Konstantin Prvi Veliki (306 – 337).

Predstava sabira iskustva istorijskih i verskih dokumenata o prvom rimskom vladaru koji je prihvatio hrišćanstvo, do tada veru progonjene manjine, o vladaru koji je Milanskim ediktom pokrenuo hristijanizaciju Carstva i uzrastanje hrišćanstva u dominantnu veru tadašnjeg civilizovanog sveta, vladaru koji je udario temelje budućem Vizantijskom carstvu…

Reč je takođe o čoveku koji je nakon smrti kanonizovan i koji se u pravoslavnim crkvama poštuje kao svetac i “ravnoapostolni car”.

Put Konstantinovog preobražaja u predstavi je dat iz perspektive poslednja dva sata njegovog života tokom kojih se, po slobodnoj volji sećanja ali i po hronologiji koju uspostavlja njegov biograf, uobličava i razobličava galerija likova i događaja od njegovog dečaštva do smrti.

Akcenat je i na sagledavanju značaja Milanskog edikta ne samo zbog činjenice da je njime hrišćanstvo dobilo legitimitet priznate vere, već i zato što se njime promoviše tolerancija, odnosno pravo na različitost veroispovedanja.

U velikom glumačkom ansamblu Konstantinovog oca igra Mirko Babić, majku Jelenu – Snežana Petrović, njegove supruge Aleksandra Chosić i Tamara Dragičević, robinju, hrišćanku Suzana Lukić, biografa Aleksandar Mihailović, sinovca i upravnika Naisusa Dejan Tončić, rimskog imperatora Galerija – Dejan Cicmilović…

Scenograf je Aleksandar Denić, kostimografi Bijana Nikitović i Stefan Savković, kompozitor Vladimir Pejković, autor video dizajna Dorijan Kolundžija.

Posle Niša i Beograda predstavu će videti publika u više gradova Srbije, kao i u regionu i daljem inostranstvu.

Reklame

Ostavite komentar