Premijera TV filma ”Čekrk”

Izvor: Novosti.rs
Postavljeno 12 Mar 2013

Redakcija Dramskog i domaćeg serijskog programa Kulturno-obrazovnog programa RTS, u nedelju, 17. marta, u 20.05 na Prvom kanalu premijerno emituje igrani TV film “Čekrk”, prema tekstu Duška Premovića i u režiji Petra Stanojlovića.

spekt-cekrk_620x0

 

Čekrk” je antiratna drama, koja na svojevrstan, tragikomičan način, priča priču o poznatoj, naizgled staromodnoj, ali često prećutkivanoj ljubavi među prijateljima i bližnjima, koja je u ovoj ekranizaciji data u prepoznatljivom nacionalnom obliku.

Film govori o dvojici bunardžija, Mišuli (Boro Stjepanović) i Puji (Ljubomir Bandović), protivrečnih stavova i mišljenja koji, u svakodnevnim nesuglasicama, odaju prividnu međusobnu netrpeljivost i ravnodušnost, ali i radost osuđenosti na zajednički život. Majstor Mišula je u ovom odnosu oličenje starog mudraca, a šegrt Pujo je naivni, brzopleti hedonista. Dok avioni preleću i bombarduju Srbiju, ova dva obična čoveka, igrom slučaja neupućena u događaje, zaokupljena maratonskim kopanjem bunara na jedan podrugljiv, ali duhovit način, otapaju težinu i mizernost sopstvenih života. Pored bunardžija nesvesnih istorijskog trenutka i jedno valjevsko selo živi gotovo bizarno, mirnodopskom svakodnevicom, dok se zvuk ubojitih eksplozija s vremenom približava…

- Ponosan sam što sam bio deo ove ekipe i nadam se da će gledaoci bar upola osetiti od onog što sam ja kao subjektivni posmatrač osetio. Pored svega, kolateralna šteta najteže se podnosi – rekao je Ljubomir Bandović na u utorak održanoj konferenciji za novinare u zgradi RTS.

Reditelj Petar Stanojlović je istakao da je ovo mali film o malim ljudima u velikim vremenima.

- Posvećen je malim ljudima, kolateralnoj šteti istorije – objasnio je reditelj.

Film “Čekrk” je sniman u predivnom ambijentu sela Rožanci u okolini Kosmaja, uz svesrdnu podršku lokalnog stanovništva.

Pored Stjepanovića i Bandovića u filmu igraju: Srđan Ivanović, Vesna Stanković, Ivan Tomašević, Dragomir Čuma…

Reklame

Ostavite komentar