Francuska uvodi stroga pravila za učešće u rijalitijima

Izvor: Beta| foto: trendsmap.com
Postavljeno 04 Apr 2013

Francuski Visoki savet za radio-televizijsko emitovanje preduzeće korake za pooštravanje pravila bezbednosti u televizijskim rijaliti programima, posle dva mrtva u francuskoj verziji avanturističke emisije “Survajver”.

310973_zerald-babin--foto-trendsmap-com_f

 

To regulaciono telo izrazilo je u sredu duboku žalost zbog prošlomesečne smrti jednog od takmičara i samoubistva doktora koji ga je lečio, u ponedeljak. Visoki savet za radio-televizijsko emitovanje naveo je da će se narednih nedelja konsultovati s francuskim televizijskim stanicama kako bi se pronašli načini za bolje “poštovanje ljudskog dostojanstva” u takvim rijaliti emisijama i preispitala tekuća pravila.

Savet je, takođe, podsetio televizijske producente na potrebu da budu “veoma mudri kada biraju takmičare”. To telo je izrazilo i “želju da učesnici dobiju medicinsku i psihološku pomoć tokom snimanja rijaliti programa, kao i nekoliko meseci posle toga”.

U francuskoj verziji “Survajvera”, pre oko dve nedelje, tokom prvog izazova u prvom danu snimanja, od srčanog udara je preminuo 25-godišnji učesnik Žeral Babin. Dalje snimanje je otkazano, a francuske vlasti su o slučaju povele nezavisnu istragu.

Tjeri Kosta, dežurni lekar u tom rijalitiju izvršio je u ponedeljak samoubistvo u Kambodži, gde se šou snima, jer, kako je naveo u oproštajnom pismu za koje je zahtevao da se objavi, nije mogao da podnese način na koji mu je “tokom proteklih nedelja ime ukaljano u medijima”, i da oseća da je gotovo 20 godina njegovog rada u profesiji obezvređeno “neosnovanim pričama”.

Posle Babinove smrti, nekoliko francuskih novinara počelo je da postavlja pitanje o pravom uzroku nesrećnog događaja i o eventualnoj ulozi koju je Kosta u tome odigrao.

Reklame

Ostavite komentar