Ko određuje starosnu granicu gledalaca?

Izvor: telegraf.rs
Postavljeno 06 Apr 2013

Budući da nema odgovarajuće zakonske regulative, domaće TV stanice crvene oznake, kojima se određuje starosna granica gledalaca, stavljaju po sopstvenom nahođenju. Tako dolazimo do bizarne situacije da su pojedine epizode “Boljeg života” kategorisane sa 16+, dok“Farmu” mogu da gledaju stariji od 12 godina, a bahanalije u “Velikom bratu” nisu preporučljive za mlađe od 15 godina!

veliki-brat-bolji-zivot

 

Prema rečima Gorana Karadžića, potpredsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), dok se ne usvoji novi Zakon o elektronskim medijima, ova oblast će biti neuređena.

Zakon kaže da oznaku određuju emiteri, i to je njihovo autonomno pravo. Tu su naše nadležnosti prilično ograničene. Savet je do sada imao praksu da, kada proceni da je program loše kategorizovan, pozove emitere da promene oznaku, a da li će naša preporuka biti ispoštovana, realno zavisi od dobre volje prikazivača. Nadam se da će se ovakva situacija promeniti Zakonom o elektronskim medijima, koji je u pripremi, i da će biti usvojena drugačija rešenja kojim će regulatorno telo moći da naloži emiteru da promeni starosnu oznaku programa – kaže Karadžić za Telegraf.

Zbunjeni gledalac samo može da konstatuje da su dešavanja na “Farmi” uz oznaku 12+ jedva malo opasnija za maloletnike od, recimo, “Opstanka”, dok sve to, uz maltretiranje životinja iuvrede na nacionalnoj osnovi, u “Velikom bratu” mogu da gledaju svi koji su stariji od 15 godina, a samo je necenzurisana verzija dnevnog pregleda iz kuće kategorisana sa 18+.

Dolazimo do toga da je mirna porodična serija “Bolji život”, u kojoj nema ružnih reči, a još manje golotinje, nepodobna za mlađe od 16 godina i samim tim “opasnija” od “Farme” i “Velikog brata”.

Kako navodi Marko Novaković, urednik Dramskog i domaćeg serijskog programa na RTS-u,samo su pojedine epizode “Boljeg života”, verovatno zbog “eksplicitnijeg” sadržaja, imale oznaku 16+, dok se serija inače emituje sa oznakom 12+.

Najteže je odrediti granicu za decu između 12 i 14 godina, naročito kada se ima u vidu to da su im na internetu dostupni sadržaji mnogo opasniji od onih koje gledaju na televiziji. Granice su se pomerile, pa je teško proceniti šta je pornografija. Starosna granica može biti i dvosekli mač. Naime, neko ko je mlađi od navedenog možda će baš zato što je zabranjeno jedva čekati nešto da pogleda – ispričao je Novaković za Telegraf.

Reklame

Ostavite komentar