Tijana Dapčević: Sa malo para hrane sujetu

Izvor: vesti-online.com
Postavljeno 06 Apr 2013

tijana-dapcevicU zlatno vreme estrade ’80-ih godina tiraži ploča bili su jedino merilo popularnosti pevača. Tada se tačno znalo ko je ko, a svako je imao crno na belo dokaz koliko je popularan i shodno tome koliko vredi. Ali, danas, u vreme interneta i piraterije, koja je gotovo uništila diskografiju, važe neka druga pravila.

Broj pregleda pesme na Ju tjubu, koji se često mere milionskim pregledima, postali su pevačima opravdanje za sopstveno uzdizanje i priče o popularnosti koja je najčešće virtuelna, a ne stvarna. I ne samo što pevači kupuju preglede svojih pesama, odskora to rade i kompozitori.

- Ju tjub je zaista fenomen i nije ni čudo što svi insistiraju da im se spotovi tu nađu. I, da, pregledi se kupuju i to za male pare. Kako sam čula, može da se kupi i pola miliona pregleda za 100 dolara. Naravno, to rade posebni softveri, platiš i za dva sata gledanost se nezamislivo poveća – objašnjava Tijana Dapčević. Međutim, ostaje nejasno šta pevači uopšte imaju od toga osim virtuelne popularnosti s kojom se posle hvale po TV emisijima.

- Ti napumpani pregledi ne znače apsolutno ništa! To je gerila-marketing, obična reklama bez pokrića. Taj neko krene da lupa po društvenim mrežama, na Tviteru ili Fejsu, o tome počne da se priča, stigne do medija i eto… Taj neko može da se hvališe kako ima hit sa milionima pregleda, ali to ne obezbeđuje ni posao, ni zaradu! Doduše, jeftino je, a efektno i daje materijal za hvalisanje, hrani sujetu i tu je kraj priče – dodaje Tijana. A, preglede na Ju tjubu sve češće kupuju i kompozitori, koji opet imaju svoju računicu.

Reklame

Ostavite komentar