Atraktivna mesta u Srbiji

putU brzom stilu života svi ponekad poželimo da pobegnemo, makar na dan ili dva, kako bi predahnuli od svakodnevnice, obaveza i problema. Beg od gradske gužve najlepši je ako je tu, blizu nas, gde možemo bar jedan vikend uživati u čarima prirode i u onome što se nalazi oko nas.

U brzom stilu života svi ponekad poželimo da pobegnemo, makar na dan ili dva, kako bi predahnuli od svakodnevnice, obaveza i problema. Beg od gradske gužve najlepši je ako je tu, blizu nas, gde možemo bar jedan vikend uživati u čarima prirode i u onome što se nalazi oko nas.

Mokra Gora

put

Jedna takva destinacija je i Mokra Gora koju su Drvengrad i Šarganska osmica učinili vrhunskom turističkom destinacijom. Šarganska osmica predstavlja jednu od najatraktivnijih evropskih železnica, a naziv je dobila zbog izgleda iz vazduha, jer vijuga kroz stenovite terene i stvara izgled oblika broja osam. Mokra Gora nalazi se na udaljenosti od 200 km od Beograda, a popularsnosti mesta doprineo je i reditelj Emir Kusturica kada je na brdu Mećavnik izgradio etnoselo Drvengrad koji ima status grada-hotela sa četiri zvezdice.

dja

Đavolja varoš

Ovo čudo od prirode koje se nalazi u podnožju planine Radan na jugu Srbije, udaljeno je od Beograda 288 km. Spomenik koji je sagradila priroda sastoji se od 200 zemljanih stubova i piramida sa kamenim kapama. Oblikovano vulkanskom erupcijom koja se dogodila pre nekoliko miliona godina, pa tako stvorila stene u raznim bojama koje se uzdižu u zaleđu zemljanih piramida. Pored ovoga, u blizini se nalaze i visokomineralni izvori kisele vode, koji se nazivaju Đavolji izvori zbog svoje crvene boje.

Resavska pećina

resa

Udaljena 20 km od Despotovca, stara oko 80 miliona godina, Resavska pećina ubraja se u red najstarijih pećina u našoj zemlji. Iako je za posetioce otvoreno uređenih 800 m, pećina je duga 4,5 km, a dok je detaljno istražen samo jedan mali deo, negde oko 2,830 m. U njenoj unutrašnjosti ima svega, poput brojnih i raznovrsnih dvorana, kanala, stubova, galerija, stalaktita i stalagmita i okamenjenih vodopada. Svoju titulu resavske lepotice ova pećina opravdano nosi zbog bogatstva i raznobojnosti nakita.

 

Ostavite komentar