Holandija zemlja u kojoj je asfalt prošlost – ceste od reciklirane plastike

Izvor:
Postavljeno 04 Aug 2015

plastnaslRoterdam je grad u kojem će početi da se realizuje ova pametna ideja, a njen realizator je holandska građevinska kompanija VolkerWessels. Reč je o tzv. plastičnoj cesti koja će se praviti od reciklirane plastike, a njen prototip biće realizovan u navedenom gradu.

Roterdam je grad u kojem će početi da se realizuje ova pametna ideja, a njen realizator je holandska građevinska kompanija VolkerWessels. Reč je o tzv. plastičnoj cesti koja će se praviti od reciklirane plastike, a njen prototip biće realizovan u navedenom gradu.

Kako je Holandija zemlja u kojoj se najviše reciklira, tako je ova ideja logičan sled, jer u ovoj zemlji reciklira se više od polovine otpada.

Kako je kompanija VolkerWessels došla na ovu ideju, vlasti Roterdama svesrdno su je podržale, te za nju ponudile lokaciju na kojoj bi se gradio prototip ove ceste. Prototip „plastične ceste“ gradiće se tri godine, a za početak biće realizovan kao prototip biciklističke staze. Prema informacijama koje donosi Guardian cesta će se praviti od plastičnih blokova čije sklapanje na lokaciji će biti po principu slaganja lego kockica. Same montažne ceste u vidu plastičnih blokova bi se proizvodile u fabrici, a na predviđenoj lokaciji ove konstrukcije bi se sastavljale nakon što bi se prevozile.

Značaj ovakvog projekta je višestruk, a pre svega zbog recikliranja otpada koji se korisno upotrebljava. Druga značajna stvar je ušteda vremena jer se smanjuje vreme cestogradnje, a samim tim i blokiranje vremena. Ovi reciklirani plastični blokovi imaju u svojoj konstrukciji imaju otvoren prostor ispod, te se tako kroz njih mogu prooditi i instalirati različiti kablovi i cevi, a da se ne kopa.

Kompanija VolkerWessels tvrdi da je ova plastika namenjena za cestu veoma otporna, kako na koroziju tako i na ektremne temperature, te da može da izdrži temperature od -40 do 80 stepeni Celzijusa. Pored toga, na svojim internet stranicama ova kompanija tvrdi da je „PlasticRoad“ idealan za ceste koje se prave na slabom terenu, poput močvarnog ili peščanog tla.

Direktor projekta u VaserWesselsu Rolf Mars rekao je kako je ovo još samo ideja na papiru, jer sledeći korak trebalo bi da bude gradnja blokova u laboratoriji i njihovo testiranje kako bi se proverila sigurnost u mokrim i klizavim uslovima.

Kako je projekat veoma ambiciozan njegova realizacija potrajaće duže, kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da li ova „plastična cesta“ može u potpunosti da zameni tradicionalnu asfaltnu.

plast

plasti

plast1

Reklame

Ostavite komentar