Otkrivamo – koliko košta održavanje web stranica britanske vlade

Izvor:
Postavljeno 03 Aug 2015

sajPrema izveštajima koje donosi eGov Monitor, najskuplji web sajt poseduje Department for Education and Skills (Ministarstvo obrazovanja). Naime, Velika Britanija poseduje preko 3,000 vladinih stranica, a u prethodnoj godini titulu nasjkuplje ponela je upravo navadena koja je koštala čak 1,747 hiljada funti.

Prema izveštajima koje donosi eGov Monitor, najskuplji web sajt poseduje Department for Education and Skills (Ministarstvo obrazovanja). Naime, Velika Britanija poseduje preko 3,000 vladinih stranica, a u prethodnoj godini titulu nasjkuplje ponela je upravo navadena koja je koštala čak 1,747 hiljada funti.

Radi poređenja, navodimo činjenicu da je Ministry of Defence (Ministarstvo odbrane) za održavanje svoje web stranice utrošilo za isto vreme mnogo manje, a u pitanju je iznos od 124 hiljade funti.

Za održavanje i hosting ovih stranica u odnosu na prethodnu godinu utrošeno je mnogo više, a prema navedenim izvorima ta suma je veća za 165 hiljada funti.

U Velikoj Britaniji preko 3,000 web stranica poseduje „.gov“ adresu.

saj2

Ipak, u Ginisovu knjigu rekorda nije ušao ovaj sajt, nego web domen pod nazivom „sex“, a narovno zbog svoje cene. Za njega je 2006. godine jedna firma uplatila 13 miliona dolara! Ovaj domen prvi put registrovan je još davne 1994. godine, a njegov osnivač bio je Geri Kremen koji je isti osnovao u svrhe sklapanja poznanstava – „match“. Njega je naredne, 2007. godine falsifikovao Stiven Koen koji je na ovom sajtu zaradio nekoliko miliona dolara, a njegova radost trajala je dok nije otkriven i priveden pravdi.

Ovaj domen je kasnije od legitimnog vlasnika kupila kompanija Escom za 11,5 miliona dolara, ali kako nije ispunila svoje finansijske obaveze u predviđenom legitimnom roku, tri godine kasnije domen je kupila firma Clover Holdings sa Antila za iznos od 13 miliona dolara.

saj

Reklame

Ostavite komentar